Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

ESPRESSO MADNESS



O εσπρεσσο εχει 2 εννοιες. Πρωτον αυτη του γρηγορου και δευτερον μια που ανηκει σε μια παλιοτερη εποχη πιο ρομαντικη, αυτη του γτιαγμενου ειδικα για καποιον κατα παραγγελια και για την ευχαριστηση του.
Στην Ιταλια υπαρχει μια εκφρασει που λεει : <<ο πελατης περιμενει τον καφε και οχι ο καφες τον πελατη.>>
Πανω απο 50 εκ φλιντζανια καταναλωνονται καθημερινα στον κοσμο. Η δημιουργια του του ροφηματος αυτου προυποθετει τη γνωση μιας γαστριμαργικης τεχνης, ιδιαιτεης λεπτοτητας και τεχνικης, που δυστυχως παραμενει απολυτα παρεξηγημενη. Ενας λογος για την ελλειψη προδιαγραφων ειναι πως ειναι πραγματικα πολυ νεος. Ο αφες ανατγωνιζεται το κρασι σε επιπεδο εκλεπτισμου και περιπλοκοτητας, μα η ιστορια , η παραδοση και η κουλτουρα του κρασιου ειναι χιλιαδων ετων. Σε συγκριση με το κρασι ο καφες ειναι ενα γαστρονομικο βρεφος.
Το ετος γεννησης του εσπρεσσο οριζεται το 1847 οταν η Ιταλικη gaggia πετυχε να πεπιεσει το νερο της εκθλιψης χρησιμοποιοντας ενα πιστονι με ελασμα. Οι μηχανες αυτες τοτε χρησιμοποιουσαν την πιεση του ατμου για να πεπιεσουν το νερο , οταν το 1906 εμφανιστηκαν τα πρωτα σχεδια των bezzara και pavoni. Οι μηχανες αυτες κατεστρεφαν τα ελαια του καφε στην προσπαθεια τους να τα εκθλιψουν.
Για να επιτυχουμε τη δημιουργια ενος καλου εσπρεσσο δεν θα πρεπει να προσκοληθουμε σε μια παραμετρο αλλα να εχουμε διαρκη αντιληψη ολων αυτων καθως και τις σχεσεις αλληλεπιδρασης που τις διεπουν.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΣΠΡΕΣΣΟ
  • ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ( 1. ΥΓΡΑΣΙΑ, 2. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, 3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ)

  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ( ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΥΛΟΥ, ΠΙΕΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ , ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΗΣ)

  • ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΦΕ, ΕΠΙΠΕΔΟ ΦΡΥΞΗΣ, ΚΡΑΜΑ ΚΑΦΕ)

  • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΠΑΡΙΣΤΑ ( ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΑΦΕ, ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ , ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΥΛΟΥ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: