Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

''ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ''


TΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ
(ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΙΤΟ?)


Πριν φτάσουμε στην κορυφή σίγουρα έχουμε ξεκινήσει από χαμηλά. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Για να πάμε στο τρίτο κύμα έχουμε περάσει και γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει το πρώτο και τι σημαίνει το δεύτερο. Ακόμα και αν δεν έχουμε περάσει από αυτά τα δυο πρέπει να ξέρουμε σίγουρα τι είναι, για να καταλήξουμε στην πολυπλοκότητα του ‘’τρίτου’’.


1ο ΚΥΜΑ: Εδώ έχουμε να κάνουμε μονό με την κατανάλωση. Ο καφές είναι μονό μια τελετουργία πρόσληψης, από τον άνθρωπο, του πιο ψυχοενεργου ναρκωτικού που μπορεί να καταναλώσει. Στιγμιαίος και βιομηχανικός, τυποποιημένος φίλτρου. Καφές από τα ράφια των supermarket και ίσως το τυροπιτάδικο και το φούρνο της γειτονιάς μας στη γωνία. Δεν χρειάζεται μπαριστα ούτε καν έναν ανειδίκευτο μπουφετζή. Ένας απλός αρτοσυγκολητης είναι αρκετός.




2ο ΚΥΜΑ: Εδώ συναντάμε την μερική απόλαυση. Έχει να κάνει με την απόλαυση της γεύσης και τον διαχωρισμό της ποιότητας specialty. Οι συσκευασμένοι illy & starbucks είναι αντιπροσωπευτικοί καθώς η πρώτη ύλη που αγοράζουν είναι εξαιρετικής ποιότητας για βιομηχανικά επεξεργασμένους, τυποποιημένους καφέδες του <κουτιού>.
Εδώ σίγουρα ένας καλός μπαριστα μπορεί να βοηθήσει να αναδειχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ‘’περιορισμένες ‘’ δυνατότητες αυτών των χαρμανιών και μοναδικών προελεύσεων.
Το κακό όμως στο δεύτερο κύμα είναι ότι δύσκολα μπορείς να συναντήσεις έναν πραγματικό μπαριστα με γνώσεις και αγάπη γιαυτο που κάνει.




3ο ΚΥΜΑ: Το τρίτο κύμα είναι εδώ για να επιτρέψει στον καφέ να μιλήσει από μόνος του. ΚαΦεΣ Για Τον ΚαΦε και Τέχνη για ΤΗΝ Τέχνη. Το τρίτο κύμα εκτιμά τον καφέ γι’αυτό που είναι πραγματικά και κάνει ότι είναι δυνατό για να φωτίσει τον συναρπαστικό, μοναδικό χαρακτήρα καθενός ξεχωριστά. Για το τρίτο κύμα απαραίτητος είναι ένας μεγάλος μπαριστα, δηλαδή ένας πραγματικός γνώστης του αντικειμένου του που δεν είναι άλλο από τον πιο περίπλοκο καρπό γευστικά που έχει δώσει η φύση στον άνθρωπο.
Η αποστολή του μπαριστα στο Τρίτο Κύμα είναι να σαγηνεύσει τα υπέροχα, μεθυστικά, μυστηριώδη αρώματα μέσα από τον ψημένο σπόρο και να τα παγιδεύσει μέσα στο φλιτζάνι χρησιμοποιώντας όλες τις γνώσεις του, οι οποίες ξεκινούν από την βοτανολογία και την αγροτική τεχνολογία και φτάνουν στην χημεία και την μοριακή γαστρονομία καθώς και την τέχνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται κατά το καβούρντισμα αλλά και την Παρασκευή του κάθε ροφήματος πίσω από το μπαρ.

Επιστημονική ακρίβεια καθοδηγούμενη από την ΤΕΧΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: