Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

COFFEE SOURCES



Ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης οι κόκκοι της coffea επιδεικνύουν στο φλιτζάνι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Arabica και Robusta. Για παράδειγμα η Βραζιλία που παράγει 25 εκ σακιά ετησίως και καλύπτει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής παράγει πολλά είδη καφέ κυρίως Arabica που ποικίλουν από τοn λεπτό Santos ως τον πιο έντονο Parana.
Η Διεθνής Οργάνωση του καφέ, η οποία απαρτίζεται τόσο από χώρες παραγωγούς όσο και από τις κύριες καταναλώτριες χώρες, έχει υποδιαιρέσει τις διάφορες χώρες σε ομάδες, ανάλογα με την ομοιότητα ποιότητας παραγωγής, την ελαφριά Κολομβιανή ομάδα η οποία περιλαμβάνει την Κολομβία, την Κένυα, την Τανζανία. Επίσης υπάρχει η λεγόμενη < άπλυτη > ομάδα Arabica η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία και την Αιθιοπία , την ομάδα των άλλων ήπιων Καφέδων η οποία περιλαμβάνει όλους τους άλλους παραγωγούς αραμπικα. Τέλος η Robusta η οποία περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς του είδους αυτού.
Η Κολομβία με 14 εκ σάκους ετησίως είναι η 2η χώρα σε μέγεθος σε παραγωγή καφέ παράγοντας ποικιλίες τύπου ‘’ήπιου Arabica ‘’ . Οι εξαιρετικά ελαφριές ποικιλίες Typica Maragogype & Bourbon παράγονται καλύτερα στην Κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα στην Γουατεμάλα. Οι δε Αφρικάνικες χώρες όσο και η Ινδονησία μεταξύ Ασιατικών χωρών, κατέχουν σημαντικό ποσοστό της αγοράς με την έντονη παραγωγή τους σε ποικιλίες Robusta.
Ιδιαίτερη μνεία δικαιούται και η Τζαμάικα διότι παράγει ένα είδος ήπιου καφέ ασύγκριτης ποιότητας. Ο καφές blue mountain όπως λέγεται αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα αυτοτελούς γεύσης καφέ ο οποίος δεν χρειάζεται να αναμειχθεί με καφέδες άλλων προελεύσεων. Για το λόγο τούτο η τιμή του στην αγορά είναι εξαιρετικά υψηλή.
Τα κύρια κέντρα λήψης των αποφάσεων σχετικά με τις τιμές και τις πολιτικές βρίσκονται εκτός των τροπικών ζωνών, δηλαδή στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού- Χάβρης. Μάλιστα η Χάβρη αποτελεί έναν από τους κύριους λιμένες καφέ της Ευρώπης μαζί με το Αμβούργο το Ρότερνταμ, Τεργέστη, Τζένοβα , Λιβόρνο και Μασσαλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Ιταλία με 3 λιμάνια για την εμπορική της διανομή και ενώ διαθέτει έντονη κουλτούρα γύρω από τον καφέ, συγκρινόμενη με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές κατανάλωσης καφέ, κατά κεφαλή. Ο μέσος Ιταλός καταναλώνει το μισό του καφέ που καταναλώνει ο μέσος Βέλγος ή Ολλανδός.



Κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στην Ευρώπη σε kg (πράσινος καφές)

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
12,84
ΔΑΝΙΑ
12,31
ΣΟΥΗΔΙΑ
11,89
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
10,22
ΒΕΛΓΙΟ

9,67
ΝΟΡΒΗΓΙΑ

9,66
ΕΛΒΕΤΙΑ

8,3
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
7,32
ΑΥΣΤΡΙΑ
6,41
ΓΑΛΛΙΑ 5,75
ΙΤΑΛΙΑ
4,8
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
2,20
ΕΛΛΑΔΑ
2,11
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
2,01
ΙΣΠΑΝΙΑ
1,88
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
1,78
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
1,37
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
0,96


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα είμαστε πιστεύω λίγοι αυτοί που πίνουμε καλούς καφέδες, πολλές φορές την μέρα. Καλή αρχή στην προσπάθεια σου και εύχομαι καλά και χρήσιμα για όλους μας άρθρα.
e-viva coffee!

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Ισλανδία είναι τόσο χαμηλά στην λίστα και παρόλα αυτά έχει πολλές διακρίσεις στους παγκόσμιους διαγωνισμούς. Αυτό δείχνει ότι έχουν αναπτυγμένη κουλτούρα στον καφέ σε σχέση με εμάς... μπράβο τους!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 4 ΕΙΝΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ. ''COFFEE FOR COFFEE SAKE, AND ART FOR ART SAKE''

thanasis N.