Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

THE BEAUTY OF A PLANT



Οπως ενα πραγματικο δώρο της φυσης, ετσι και η απολαυστικη γευση του καφε προερχεται απο ενα φυτο. Το καφεοδενδρο ειναι θαμνος της οικογενειας rubiaceae και το γενος της, η coffea περιλαμβανει ορισμενα ειδη, αναμεσα τους το coffea arabica το οποιο ειναι το αριστο σε ποιοτητα ειδος με τα καλυτερα χαρακτηριστικα για εξασφαλιση καλυτερου αρωματος και ενος εξαιρετικου ροφηματος.

Εκτος απο τα ελάσσονα ειδη, coffea liberica και coffea Excelsa, η μονη ποικιλια με ευρεια διαδοση και με σημαντικη οικονομικη σπουδαιοτητα ειnai η coffea canephora γνωστη κοινως ως robusta. Το φυσικο περιβαλλον των θαμνων coffea ειναι οι τροπικες ζωνες της Ασιας, Αφρικης, και Αμερικης. Εκτος απο το οτι επιδεικνυει εξαιρετικα χαρακτηριστικα, το arabica ειναι ιδιατερα ευαισθητο στη ζεστη και την υγρασια και για το λογο αυτο προτιμουνται μεγαλα υψομετρικα κλιματα τουλαχιστον ανω των 900 μετρων απο την επιφανεια της θαλασσας.

Οσο μεγαλυτερο το υψομετρο ειναι τοσο βελτιωνονται οι οργανοληπτικες ιδιοτητες του καβουρντισμενου κοκκου καφε. Σε αντιθεση, η robusta, λογο της μεγαλης τους ανθεκτικοτητας στο τροπικο κλιμα, αναπτυσσονται πολυ καλα σε υψομετρο 200/300 μετρων σε πιο πολυ προσβασιμες περιοχες, που επιτρεπουν ευκολοτερα τη διαχειρηση των φυτειων.

Δυστυχως η μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα του φυτου διακρινεται και στα οργανοληπτικα χαρακτηριστικα του καφε που παραγει. Παρολο που η μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα προσδιδει καλυτερο ''σωμα'' , η ιδια αυξσνει και την πικραδα και στυφαδα του και την περιεκτικοτητα του σε καφεινη.



  • robusta 2-4 %


  • arabica 1,1-1,7 %

Δεν υπάρχουν σχόλια: